INTRODUCTIE

Nu het project Heiderijk stil ligt tot 2015 vindt er in de Groesbeekse bossen alleen nog regulier onderhoud plaats. Door de grofheid van de kap van Mulderskop is er bij menig bosliefhebber een zeker wantrouwen ontstaan ten opzichte van natuurbeherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Zouden zij misschien niet stiekem onder de vlag van regulier onderhoud doorgaan met het uitvoeren van de doelen van het project Heiderijk?

Om te voorkomen dat er door het wantrouwen de realiteit niet meer helder wordt gezien heb ik contact gehad met enkele boswachters. Ik heb hen gevraagd hoe het regulier onderhoud nou eigenlijk normaal gesproken geregeld is in de bossen van Groesbeek.

Om je immers een goed beeld te kunnen vormen is het van belang dat je beschikt over de juiste gegevens. Zij hebben hier bereidwillig aan meegewerkt. De verkregen informatie ga ik in meerdere korte artikeltjes presenteren. Mocht je na lezing nog vragen hebben dan kun je die stellen door een mail te sturen of een reactie te geven onderaan het artikel.

VIER DUNNINGSBLOKKEN
Op het kaartje hiernaast kun je het gebied zien dat door Staatsbosbeheer wordt onderhouden. Je kunt op de plattegrond klikken om het bijbehorende pdf-bestand te kunnen inzien. Linksonder zie je Malden liggen, rechtsonder Groesbeek.

Het bos is verdeeld in vier zogenaamde dunningsblokken welke allemaal een andere kleur hebben op de kaart. Ieder jaar wordt er regulier onderhoud gepleegd in één van deze vier blokken. Zo staat voor 2011-2012 de Hoge Hoenderberg (gele gebied) op het programma.

In 2012-2013 wordt er onderhoud gepleegd in het Kraaiendal (groene zone) waarna in 2013-2014 het roodachtige gebied aan de beurt is (nabij Dekkerswald en de But). Daarna volgt in 2014-2015 het rozige gebied onderin ten zuiden van de Rijlaan tot aan het verlengde van de Lodewijkstraat.

In 2015 is dan opnieuw het gebied rond de Hoge Hoenderberg aan de beurt en is de cyclus rond. Deze vierjarencyclus houdt in dat er in principe alleen in een bepaald jaar in één dunningsblok regulier onderhoud plaatsvindt.