Sinds het project Heiderijk ben ik bewuster gaan kijken naar de bomen in de bosgebieden ten zuiden van Nijmegen. Ik weet nog dat ik in de zomer van 2009 langs de bomen van Mulderskop liep en me afvroeg wat al die groene stippen daar op nagenoeg alle bomen deden. Ik heb daar destijds weinig aandacht aan besteed, maar inmiddels is duidelijk wat daar de betekenis van was.

Binnen bosbeheerland wordt de rode stip gebruikt om aan te geven dat deze gekapt mag worden. Dit wordt ook wel het blessen van bomen genoemd. Op een site van Parencohout kunnen we lezen dat dit heel zorgvuldig dient te gebeuren.

Er is natuurlijk niets mis met het af en toe kappen van een boom, maar sinds de heiderijk-experience weet ik niet meer wat ik nou precies kan verwachten van bosbeheerders. Ik heb een gevoel gekregen dat je op ieder moment weer verrast kan worden door een stuk bos dat wordt aangepakt.

In deze bijdrage wil ik me vooral richten op de rode stippen die op bomen worden geplaatst. Ik merk dat als ik door het bos loop ik wel erg geregeld overal bomen tegenkom die zo voorzien zijn van deze 'doodsstippen'. 

Ik krijg daarbij het gevoel alsof ik continu herinnerd wordt aan de toekomstige dood van de betrokken bomen. Het lijkt wel alsof je door een drukke winkelstraat loopt en dan af en toe mensen ziet lopen met een rode muts op hun hoofd. Deze muts houdt dan in dat ze ergens de komende tijd zullen komen te overlijden. 

Een wandeling door een bos kan zo iets macabers gaan krijgen. Ik snap dat onderhoud aan een bos inhoudt dat er af en toe bomen moeten sneuvelen, maar moet dan nu echt op deze manier? Is er geen mogelijkheid om het wat minder duidelijk te maken? Op de site van Parenco wordt gesproken over het gebruik van een blesmes als alternatief, waarbij een stukje uit de schors wordt gesneden. Misschien ziet dat er beter uit dan het huidige gebruik van de rode doodsstippen? Zijn er ook geen andere meer moderne methodes te bedenken?

Anderzijds is er ook wel weer het voordeel dat je van te voren als boswandelaar weet wat de kapplannen van de bosbeheerders zijn. 

Foto gemaakt door ondertekende in de Groesbeekse bossen