Mulderskopdate

Grote Munitieverwijderingsactie in Heumensoord

November 13, 2011

Tijdens het heiderijkproject is er veel munitie verwijderd. De heer Keereweer van Provinciale Staten heeft in het verleden (1) nog eens gezegd dat bijna de helft van de Gelderse Provinciale subsidie voor het project (zo'n €376.000,-) is uitgetrokken om de munitie te verwijderen. In een berichtje dat ik aantrof op nu.nl (2) wordt eveneens gesproken over een grootscheepse actie om munitie te verwijderen, dit keer wordt het echter niet gefinancierd door de provincie Gelderland, maar door het ministerie van Defensie.

In het genoemde artikeltje wordt gesteld dat het niet alleen munitie betreft van de tweede wereldoorlog, maar ook munitie die is achtergebleven doordat Heumensoord tot 2001 ook nog is gebruikt voor schietoefeningen. Er zou de komende maanden (bericht is van 12 november 2011) rond de klok gewerkt worden om de munitie te verwijderen.

Delen van Heumensoord worden afgesloten en maximaal 30 vrachtwagens per dag zullen de afgegraven bodem verwijderen. Het zal dan misschien een aardige bende worden in het bos, maar ik ben ook wel blij dat we straks ook verlost zijn van al die hekwerken die je overal ziet staan al jaren.

Je zou toch verwachten dat dit zou kunnen zonder dat daarvoor veel bomen hoeven te wijken. Voor meer informatie kun je ook terecht op (3), waar meer staat over de sanering van Heumensoord.


VOETNOTEN
(1) http://dhost.info/waterputklassiek/0114-onduidelijke-planning-geldstromen-verantwoordelijkheden.htm
(2) http://www.nu.nl/binnenland/2666279/defensie-haalt-munitie-nijmeegs-bos.html
(3) http://nieuws.nijmegenonline.nl/sanering-heumensoord/
 

Kwetsbaarheid Heide voor Heidebranden en Droogte

May 27, 2011
In mei 2011 heeft er een grote brand gewoed in het natuurgebied 'De Kalmthoutse Heide' net over de grens in België ten zuiden van Roosendaal.

Volgens een bericht van 27 mei wordt er al gesproken over de grootstse ecologische ramp die er ooit in Vlaanderen zou hebben plaatsgevonden. Zo'n 600 hectare heide zou in vlammen zijn opgegaan.

Dat is in één klap al twee keer zoveel als het heidegebied dat volgens de voorstanders van Heiderijk in het gebied tussen Nijmegen, Groesbeek en Mook zou moete...
Continue reading...
 

Aanmelding voor Klankbordgroep Heiderijk vóór 20 maart 2011

March 8, 2011
In een Gelderlanderartikel van 8 maart 2011 wordt melding gemaakt van een initiatief vanuit de Heiderijkpartners om een klankbordgroep op te richten voor de eventuele toekomst van het heiderijkproject. 

De bijeenkomst vindt plaats in de Mallemolen in Groesbeek op donderdag 31 maart 2011 van 19.30-21.30u. Als je je stem wilt laten horen dien je je wel eerst aan te melden via info@heiderijk.nl (je weet wel dat emailadres dat in 2010 nogal overbelast is geraakt door het protest van de actiegroep ...
Continue reading...
 

Heidebrandje bij Zweefvliegveld Malden 6 februari 2011

February 8, 2011
MALDEN – De brandweer van Malden heeft met het vrijwilligerskorps uit Groesbeek in de nacht van zaterdag op zondag een heidebrand bij het zweefvliegveld in Malden geblust. De hulp van het Groesbeekse korps werd direct ingeschakeld, uit angst dat het vuur met behulp van de krachtige wind zich snel zou kunnen verspreiden. Beide korpsen hadden het vuur snel onder controle
(bron Nijmegen Leeft).

In april 2009 is er zo'n 1000 vierkante meter heide op Mulderskop in rook opgegaan. In maart 2006 is...

Continue reading...
 
Make a Free Website with Yola.