Tijdens het heiderijkproject is er veel munitie verwijderd. De heer Keereweer van Provinciale Staten heeft in het verleden (1) nog eens gezegd dat bijna de helft van de Gelderse Provinciale subsidie voor het project (zo'n €376.000,-) is uitgetrokken om de munitie te verwijderen. In een berichtje dat ik aantrof op nu.nl (2) wordt eveneens gesproken over een grootscheepse actie om munitie te verwijderen, dit keer wordt het echter niet gefinancierd door de provincie Gelderland, maar door het ministerie van Defensie.

In het genoemde artikeltje wordt gesteld dat het niet alleen munitie betreft van de tweede wereldoorlog, maar ook munitie die is achtergebleven doordat Heumensoord tot 2001 ook nog is gebruikt voor schietoefeningen. Er zou de komende maanden (bericht is van 12 november 2011) rond de klok gewerkt worden om de munitie te verwijderen.

Delen van Heumensoord worden afgesloten en maximaal 30 vrachtwagens per dag zullen de afgegraven bodem verwijderen. Het zal dan misschien een aardige bende worden in het bos, maar ik ben ook wel blij dat we straks ook verlost zijn van al die hekwerken die je overal ziet staan al jaren.

Je zou toch verwachten dat dit zou kunnen zonder dat daarvoor veel bomen hoeven te wijken. Voor meer informatie kun je ook terecht op (3), waar meer staat over de sanering van Heumensoord.


VOETNOTEN
(1) http://dhost.info/waterputklassiek/0114-onduidelijke-planning-geldstromen-verantwoordelijkheden.htm
(2) http://www.nu.nl/binnenland/2666279/defensie-haalt-munitie-nijmeegs-bos.html
(3) http://nieuws.nijmegenonline.nl/sanering-heumensoord/